Το σύνδρομο της χαίνουσας ευσταχιανής σάλπιγγας είναι η κατάσταση στην οποία η ευσταχιανή σάλπιγγα , που φυσιολογικά στην ηρεμία είναι κλειστή παραμένει ανοικτή σε διαλείποντα χρονικά διαστήματα. Αυτό προκαλεί αυτοφωνία στον ασθενή , δηλαδή την αντίληψη ήχων που παράγει το σώμα του , τα οποία όμως φυσιολογικά δεν αισθανεται ( παλμοί καρδιάς , αναπνοή , κατάποση)και διαφορετική αντίληψη της ομιλίας. (Περιγράφεται σαν η αίσθηση που θα είχαμε αν βάζαμε έναν κουβά στο κεφάλι μας ).
Λόγω της χαίνουσας ευσταχιανής σάλπιγγας οι δονήσεις που παράγονται στο ανώτερο αναπνευστικό μεταφέρονται απευθείας στο μέσο ους και δονούν το τύμπανο. Η κατάσταση αυτή είναι πολλές φορές αφόρητη για τον ασθενή , καθώς αναγκάζεται να μιλάει χαμηλόφωνα για να αντέξει τον ήχο της ίδιας του της ομιλίας , ενώ πολλές φορές αναγκάζονται να απέχουν από τη φυσική άσκηση , καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν τον ήχο των αυξημένων παλμών και της ταχύτερης αναπνοής.
Αιτιολογικά το σύνδρομο της χαίνουσας ευσταχιανής έχει συνήθως να κάνει με την ταχεία απώλεια βάρους , η οποία οδηγεί και στη μείωση του λιπώδους σώματος της ευσταχιανής και επακόλουθα του φυσιολογικού μηχανισμού λειτουργίας αυτής. Επίσης έχει παρατηρηθεί σε άτομα που έχουν υποστεί έντονη αφυδάτωση , καθώς και μετά από πολύωρα χειρουργεία. Τέλος πιο σπάνια αίτια είναι η κύηση και η κοκκιωμάτωση Wegener.
Η διάγνωση της νόσου τίθεται βασικά από το ιστορικό και την κλινική και ακοολογική εξέταση . Στην κλινική εξέταση μπορούμε να δούμε πολλές φορές την τυμπανική μεμβράνη να κινείται στο ρυθμό της αναπνοής του ασθενούς. Ακοολογικά μπορεί να τεθεί η διάγνωση με το τυμπανόγραμμα τη δοκιμασία λειτουργίας της ευσταχιανής.
Θεραπευτικά πρόσκαιρη βελτίωση μπορούν να φέρουν η τοποθέτηση της κεφαλής ανάμεσα στα γόνατα ή η έντονη εισπνοή μέσω της αύξησης της φλεβικής πίεσης τοπικά. Φαρμακευτικά μπορούν να βοηθήσουν υπέρτονα διαλύματα φυσιολογικού ορού προκαλώντας οίδημα του βλεννογόνου στο έσω στόμιο της ευσταχιανής . Χειρουργικά έχουν δοκιμαστεί μέθοδοι που αυξάνουν τη δυσκαμψία της τυμπανικής μεμβράνης ( LASER, τοποθέτηση teflon) με διάφορα αποτελέσματα στις έρευνες μέχρι στιγμής.