Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα συγγενή τραχηλική διόγκωση. Αποτελεί εμβρυικό υπόλειμμα από το σχηματισμό του θυρεοειδή αδένα , ο οποίος στο έμβρυο σχηματίζεται στην περιοχή της βάσης της γλώσσας από όπου δια μέσου του θυρεογλωσσικού πόρου κατέρχεται στη φυσιολογική του θέση στον τράχηλο.

Εμφανίζεται σαν μια διόγκωση στη μέση γραμμή του τραχήλου , η οποία ακολουθεί τις καταποτικές κινήσεις και η οποία είναι μαλακή και ανώδυνη. Η εμφάνιση και διάγνωση ύπαρξης της κύστης μπορεί να γίνει και στην ενήλικη ζωή, αν και πρόκειται για συγγενή κύστη , υπάρχει δηλαδή ήδη κατά τη γέννηση.
Συνήθως η κύστη διογκώνεται κατά τη διάρκεια λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού ,ενώ σε επιμόλυνσή της γίνεται επώδυνη και εξέρυθρη και μπορεί να σχηματιστεί απόστημα.

Η διάγνωση της κύστης του θυρεογλωσσικού πόρου γίνεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση , ενώ επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος , που επιβεβαιώνει την ύπαρξη της κύστης. Σπάνια και μόνο σε περίπτωση διαφοροδιαγνωστικής αμφιβολίας μπορεί να γίνει και CT ή MRI τραχήλου.

Σε περίπτωση επιμόλυνσής της η αρχική θεραπεία είναι αντιβιοτική αγωγή έως ότου αρθεί η φλεγμονή αλλά η οριστική αντιμετώπισή της είναι η χειρουργική αφαίρεση. Η χειρουργική αφαίρεση της κύστης είναι απαραίτητη όχι μόνο για αισθητικούς λόγους , καθώς δύναται να μεγαλώνει , αλλά κυρίως γιατί τυχόν επιμολύνσεις της μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές , ενώ καθιστούν και λόγω της ίνωσης πιο δύσκολο το παρεπόμενο χειρουργείο.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Γίνεται αφαίρεση της κύστης μαζί με μικρό τμήμα του υοειδούς για τον αποκλεισμό υποτροπής και τοποθετείται μικρή παροχέτευση , πουα αφαιρείται ένα 24ωρο μετά οπότε και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο .