Η αδενοτομή(ή αδενοειδεκτομή) είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις στο ρινοφάρυγγα (« κρεατάκια»). Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι λεμφικός ιστός στην περιοχή του ρινοφάρυγγα και αποτελούν τμήμα του λεμφικού δακτυλίου του Waldeyer. Οι ενδείξεις της αδενοτομής αφορούν κυρίως περιστατικά σε παιδιά με μείωση του εύρους του αεραγωγού , που οδηγούν σε δυσχέρεια της αναπνοής, ιδίως στον ύπνο, και ροχαλητό. Η διάγνωση της υπερτροφίας των αδενοειδών γίνεται με ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο , ενώ σε μικρά παιδιά που δεν ανέχονται την εξέταση μπορεί να γίνει και ακτινογραφία με χαμηλή δόση ακτινοβολίας.

Επίσης ένδειξη αδενοτομής είναι περιστατικά με συχνές υποτροπές αδενοειδίτιδας , καθώς και περιστατικά χρόνιας εκκριτικής ωτίτιδας( «υγρό στο αυτί») ,όπου σε περίπτωση συνυπάρχουσας υπερτροφίας των αδενοειδών είναι απαραίτητη και η αδενοτομή παράλληλα με την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού.
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επέμβαση με οδηγίες για ήπια δραστηριότητα, μαλακές και κρύες τροφές για μία εβδομάδα και αναλγητική αγωγή