Εξωτερική ωτίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου(ΕΑΠ) με κυριότερα χαρακτηριστικά το έντονο άλγος, την ερυθρότητα και το οίδημα ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και ωτόρροια.
Προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη εξωτερικής ωτίτιδας είναι η στένωση του πόρου( συγγενής, εξοστώσεις , ιατρογενής) , δερματολογικές παθήσεις (έκζεμα κ.α), τοπικοί τραυματισμοί (πολύ συχνά εξαιτίας χρήσης μπατονέτας) , καθώς και η είσοδός νερού .

Το κυριότερο σύμπτωμα της νόσου είναι ο έντονος και διαξιφιστικός πόνος στο αυτί , που επιδεινώνεται με την πίεση στον τράγο ή την έλξη στο πτερύγιο. Επίσης αρκετά συχνά λόγω του οιδήματος στον έξω ακουστικό πόρο ή της εκροής υγρού μπορεί να συνυπάρχει και βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Συστηματικότερα συμπτώματα (π.χ. πυρετός , λεμφαδενοπάθεια) δεν εμφανίζονται συχνά.

Θεραπευτικά απαιτείται επιμελής καθαρισμός του ΕΑΠ , χρήση αναλγητικών και τοπική ενστάλαξη αντιβιοτικών σταγόνων . Συνίσταται επίσης η αποφυγή έκθεσης του πόρου σε νερό για 10 ημέρες τουλάχιστον. Σε περίπτωση συστηματικών συμπτωμάτων συγχορηγείται και αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.